Je beseft waarschijnlijk nog niet hoe nauw het verlies van je medewerkers (klein)kind verbonden is met het werk. Het raakt iedereen. Dus ook jou.
Groot)ouders die hun (klein)kind hebben verloren, worden hier 24/7 mee geconfronteerd. Worden overvallen door emoties. Hebben klachten die veroorzaakt worden door het verlies. Waardoor ze soms niet meer in staat zijn om te werken. En als ze wel werken, reageren en functioneren ze anders. Hebben minder grip op hun emoties. Worden er soms ook door overvallen. En dat beïnvloedt het werk..

In verband met de leesbaarheid van de tekst is deze in de zij-vorm geschreven. Waar zij / haar staat kan ook hij / hem worden gelezen (red.)
Omgaan met rouw en verlies van een kind – De impact van kindverlies op het werk –
Als je bedenkt dat je je collega’s vaker ziet dan je eigen familie, is het logisch dat het verlies van een kind invloed heeft op je werk en de relaties met anderen. Manu Keirse, Klinisch psycholoog, doctor in de geneeskunde en dé expert in België en Nederland als het over verdriet en verlies gaat, schrijft in zijn boek Helpen bij verlies en verdriet dat hij het vreemd vindt dat omgaan met verlies en verdriet niet in managementopleidingen wordt geleerd. Terwijl leidinggevenden verantwoordelijk zijn voor goede bedrijfsresultaten en een fijn werkklimaat.
Als het werkklimaat slecht is, zie je vaak dat mensen zich vaker ziek melden. Veel ziekteverzuim heeft invloed op de productiviteit en dat weer op de bedrijfsresultaten. Het voorkomen van ziekteverzuim is dus een belangrijk onderdeel van je werk.
“Verzuim is een keuze” is een veelgehoorde uitspraak tijdens trainingen over ziekteverzuim. Veel trainingen zijn gericht op het verhogen van de drempel om je ziek te melden en het verkorten van de tijd dat je ziek bent. Maar wat is ziekte eigenlijk? En is er een verschil tussen ziek zijn en arbeidsongeschikt zijn?
Het belang van begrip en ondersteuning
Een medewerker die zijn kind verliest, kan door dit verdriet vaak even niet werken. Het verlies maakt het moeilijk om zich te concentreren, om contact met anderen te hebben en om goede beslissingen te nemen. Het is belangrijk om dit te begrijpen, zodat je extra leed kunt voorkomen.
Rouw is normaal en hoort bij de situatie. Hoe jij als leidinggevende omgaat met een rouwende medewerker, heeft veel invloed op wanneer hij weer aan het werk gaat.
Als je medewerker niet genoeg steun, begrip en begeleiding krijgt, is de kans groot dat zij contact gaat vermijden, zich ziek meldt en ziek blijft. Dit kost jou veel geld. Als jouw medewerker de erkenning, steun en begrip krijgt die zij nodig heeft, zal zij sneller weer aan het werk gaan en beter functioneren.
Bovendien heeft jouw steun en begeleiding ook positieve effecten op andere dingen, zoals de saamhorigheid in het team, loyaliteit, werktevredenheid, minder verloop en een lager ziekteverzuim.
Hoe doe je dat dan? Steunen en begrip tonen?
Steun en begrip zit in kleine dingen. Ik noem er hieronder een paar:
- Contact opnemen nadat je op de hoogte bent gesteld van het verlies
- Aanwezig zijn bij de condoleance en/ of uitvaart
- Een condoleanceregister openen
- Ervoor te zorgen dat iedereen binnen de organisatie en alle stakeholders op de hoogte zijn van het verlies.
- De medewerker warm onthalen op zijn eerste werkdag.
- Vrij geven wanneer de medewerker aangeeft dat hij ‘een slechte dag’ heeft.
- Door regelmatig met de medewerker in gesprek te gaan en te (blijven) luisteren naar zijn verhaal.
Omgaan met rouw en kindverlies, 9 tips voor ondersteuning
Net als de ouders kun je bijna niet geloven wat er is gebeurd. Je merkt dat het verlies een grote invloed heeft op het leven van je medewerker, haar werk en zijn gezondheid. Maar je ziet ook dat dit verlies jou, de organisatie en de collega’s raakt. Er moeten dingen geregeld worden. Collega’s, partners en relaties moeten op de hoogte worden gebracht. Werkzaamheden moeten (tijdelijk) door anderen worden overgenomen.
Je wilt er zijn voor je medewerker, maar je vraagt je af of je aanwezigheid en hulp welkom zijn. Je begrijpt dat je medewerker tijdelijk niet kan werken, maar het is onduidelijk hoe lang dat zal duren. Is het gepast om daar nu al naar te vragen, zo kort na dit verdrietige nieuws?
Hieronder vind je 9 tips die je helpen direct na het horen van dit slechte nieuws.
1. Stuur een kaart of bloemen: Laat weten dat je meeleeft door een kaart, bloemen of iets anders te sturen, of ga persoonlijk langs.
2. Neem contact op: Bel of stuur een bericht naar de medewerker. Vraag of het goed is als je langs komt of of je iets voor haar kunt doen.
3. Vraag naar aanwezigheid: Vraag of het fijn is als jij en eventueel collega’s bij de condoleance of uitvaart zijn. Sommige mensen willen dat, anderen liever niet.
4. Vraag wat de wensen zijn ten aanzien van de invulling van de uitvaart en/ of aankleding. Zodat je kunt aansluiten op de wensen van de ouders.
5. Luister naar het verhaal: Als de medewerker wil praten over haar verlies, luister dan goed. Praten helpt vaak bij het rouwen en het is belangrijk dat je medewerker zich gehoord voelen.
6. Geef geen advies: Probeer niet op te beuren of advies te geven, hoe goed bedoeld ook. Er zijn geen woorden die de pijn kunnen verlichten.
7. Informeer collega’s: Laat collega’s en anderen weten wat er aan de hand is. Zorg ervoor dat het werk tijdelijk door anderen wordt overgenomen, zodat je medewerker niet met achterstallig werk wordt geconfronteerd.
8. Bied praktische hulp aan: Help de medewerker met praktische dingen, zoals kaarten schrijven of zorgen dat het register bij de condoleance wordt getekend. Overleg met de uitvaartverzorger wat je kunt doen.
9. Vraag niet naar terugkeer: Vraag niet wanneer de medewerker weer aan het werk komt. Je medewerker kan het gevoel krijgen dat er van haar verwacht wordt zo snel mogelijk weer te beginnen. Laat weten dat je contact houdt om te helpen en te ondersteunen als dat nodig is.
“Mijn man kreeg na het overlijden van onze dochter helemaal niets. Zijn werkgever vroeg hem zelfs of het echt noodzakelijk was dat hij naar de uitvaart ging. De uitvaart van zijn dochter…
Ook had mijn mans werkgever niemand geïnformeerd over het verlies van onze dochter. Dit werd een paar weken na haar uitvaart pijnlijk duidelijk toen een collega heel geïnteresseerd vroeg: Is je vrouw overtijd? Ze was toch zo rond deze datum uitgerekend?
Toen onze zoon overleed had hij een andere werkgever. Deze werkgever gaf een blijk van medeleven en gaf mijn man de tijd en ruimte om het afscheid te regelen en afscheid te nemen. Ook was iedereen geïnformeerd. En werd hij de eerste weken na het verlies ‘boventallig’ ingepland.“ (L.N.)
Geen rouwverlof – Het gebrek aan wettelijke kaders –
Je begrijpt vast dat je medewerker na zo’n groot verlies tijd nodig heeft om de uitvaart te regelen en om te rouwen. Helaas is er wettelijk niets geregeld voor rouwverlof. In de meeste cao’s is er wel rouwverlof, maar dat is meestal maar een paar dagen, van de dag van overlijden tot de dag van de uitvaart. Dit is vaak te kort. Veel ouders kunnen na de uitvaart nog niet (meteen) werken. Daarom is de kans groot dat de medewerker zich ziekmeldt omdat hij zich niet goed genoeg voelt om te werken.
Wanneer je medewerker weer kan werken, verschilt per persoon. Rouwen kost veel energie en daar moet je samen over praten. Als je het contact verliest, wordt het moeilijker voor je medewerker om weer terug te komen. Hoe langer je wacht, hoe moeilijker het wordt. Als je niet oppast, komt je medewerker misschien helemaal niet meer terug en kan hij in de WIA terechtkomen. Dan moet je mogelijk nog 10 jaar zijn uitkering betalen.
Besef dat je medewerker het moeilijk heeft om contact op te nemen. Rouwen is zwaar voor haar. Het is belangrijk dat jij als werkgever het initiatief neemt. Je kunt advies en ondersteuning vragen aan je bedrijfsarts of arbodienst, of aan een gespecialiseerde rouwcoach. Het CNV heeft een boekje met praktische tips. Je vindt het hier.
Verlof bij zwangerschapsverlies en bevalling? Dit zijn de regels
Wanneer je medewerker de moeder is die het kindje heeft gedragen en zij is bevallen bij een zwangerschapstermijn die korter is dan 24 weken, kan zij zich ziekmelden om te herstellen van de bevalling. Ze heeft dan recht op een ziektewetuitkering omdat ze ziek is door de bevalling. Als je medewerker de vader of partner is, kan hij of zij kortdurend zorgverlof aanvragen om voor de partner te zorgen.
Je medewerker krijgt betaald verlof als zij of haar partner een baby krijgt na 24 weken zwangerschap. De moeder die het kindje gedragen en gebaard heeft, heeft recht op bevallingsverlof en de partner heeft recht op partnerverlof.
Het UWV betaalt de uitkeringen en kijkt naar je rechten. Voor meer informatie kun je de websites van de Rijksoverheid en het UWV bezoeken.
Het sociale vangnet als extra belemmering om het werk te hervatten
Je zwangere medewerker heeft recht op 16 weken zwangerschaps- en bevallingsverlof. Dit recht gaat in bij een zwangerschapsduur van 24 weken of meer. Dat is bijna 4 maanden.
Vier maanden waarin je misschien de neiging hebt om contact te vermijden, uit medeleven of angst. Want wat is het juiste moment?
Zoals eerder gezegd, maakt het gebrek aan contact het (steeds) moeilijker om weer aan het werk te gaan. En die drempel wordt steeds hoger naarmate de tijd verstrijkt.
Hoe zorg je ervoor dat de drempel niet zo hoog wordt dat je medewerker niet meer terugkeert naar het werk, rekening houdend met de lichamelijke en mentale klachten na de bevalling en het verlies van de baby?
Omgaan met rouw en werkhervatting – 6 tips om terugkeer naar het werk makkelijker te maken –
Werkhervatting kan een grote stap zijn voor jou en je medewerker. Het is voor je medewerker moeilijk om weer naar jou en zijn collega’s toe te gaan, maar ook voor jou kan het lastig zijn. Misschien vind je het moeilijk om het gesprek aan te gaan. Wat kun je zeggen? Wat kun je verwachten? Hoe weet je of je het goed doet? En hoe weet je of het om normale rouw gaat of om ziekte?
Je medewerker zal zelf niet snel contact opnemen, omdat zij daar de energie niet voor heeft. Zij heeft niet alleen lichamelijke en mentale klachten, maar ook problemen in zijn dagelijks leven. Rouw kan zich op verschillende manieren uiten:
Wisselende gevoelens: somberheid, boosheid, jaloezie, opluchting, ongeloof, hoop, moedeloosheid, schuldgevoel, eenzaamheid, angst, ontreddering, enzovoort.
Lichamelijke klachten: gespannen spieren, minder eetlust, vermoeidheid, sneller moe zijn, slapeloosheid, onrust, hoofdpijn, enzovoort.
Cognitieve klachten: minder concentratie, vergeetachtigheid, snel overprikkeld zijn, moeilijk beslissingen nemen, enzovoort.
Psychosociale klachten: contacten vermijden, moeite met alleen zijn, problemen met sociale omgang, terugtrekken, enzovoort.
Daarnaast kan je medewerker ook zorgen hebben voor zijn partner en kinderen. Het is dus begrijpelijk dat hij geen energie heeft en het moeilijk vindt om na te denken over werkhervatting. Rouw is geen ziekte, maar het kan wel leiden tot gezondheidsproblemen.
De 6 tips hieronder helpen jou om het contact met je medewerker te behouden en de terugkeer naar werk makkelijker te maken
1. Neem contact op met de bedrijfsarts of HR. Neem contact op voor hulp en advies voor je medewerker.
2. Zorg voor regelmatig contact. Als je weinig contact hebt, wordt het (steeds) moeilijker voor de medewerker om terug te keren naar het werk. Dit kan ervoor zorgen dat hij of zij nooit meer terugkomt. Blijf elkaar dus zien en spreken.
3. Blijf in contact door langs te gaan, te bellen, of een kaart of brief te sturen. Na een tijdje vergeten mensen vaak het verlies. Een kaartje kan de ouders laten voelen dat je nog steeds aan ze denkt. Dit geeft steun en begrip, wat helpt.
4. Luister naar je medewerker wanneer deze haar verhaal doet en blijf dat doen. Het is goed voor je medewerker om haar gevoelens te delen, ook al zijn ze soms onsamenhangend en heb je ze eerder gehoord. Je hoeft geen oplossingen te bieden, gewoon aanwezig zijn is al genoeg.
5. Laat je medewerker weten dat je niet verwacht dat hij of zij meteen weer aan het werk gaat. Zeg dat het prima is als hij of zij alleen voor een kop koffie langskomt. Nodig hem of haar uit en maak duidelijk dat je niets verwacht, maar het fijn vindt als hij of zij komt.
6. Bied de mogelijkheid voor professionele hulp en ondersteuning. Laat je medewerker weten dat hij of zij kan praten met een rouwcoach als dat nodig is. En biedt de mogelijkheid om te laten behandelen door een professional – fysiotherapeut, haptotherapeut, cesartherapeut enzovoort – voor haar lichamelijke klachten
Warm Welkom, 16 tips voor een succesvolle terugkeer op de werkvloer
Je medewerker gaat weer aan het werk. Het is belangrijk hoe je haar ontvangt, want dat beïnvloedt het succes van haar terugkeer. Zorg ervoor dat dit op een warme manier gebeurt. Laat haar weten dat je niet verwacht dat zij meteen weer 100% inzet toont. Maak van tevoren afspraken over wat zij gaat doen en plan momenten in om samen te kijken hoe het gaat. Denk in taken en niet in uren.
De 16 tips hieronder helpen jou en je medewerker om de terugkeer succesvol te maken.
1. Werk biedt afleiding en structuur. Dit helpt bij rouwen. Door je medewerker te laten werken, ondersteun je haar in het rouwproces
2. Zorg voor een warm welkom. Ontvang je medewerker op haar eerste dag met een kop koffie. Laat haar, haar verhaal vertellen en begeleid haar naar de afdeling als zij dat wil.
3. Plan een moment om iedereen te informeren. Organiseer een bijeenkomst met collega’s waar de medewerker kan vertellen wat er is gebeurd en hoe het met haar gaat, voordat zij weer aan het werk gaat. Wees erbij om haar te steunen als het moeilijk wordt. Zodat zij niet steeds opnieuw haar verhaal moet doen of geconfronteerd wordt met pijnlijke en/ of confronterende vragen.
4. Houd rekening met pijnlijke situaties. Voor een medewerker die zijn kind heeft verloren, kan het pijnlijk zijn om een collega te zien met een kind van dezelfde leeftijd, die een kind verwacht of net een kind heeft gekregen. Ook voor de collega kan het moeilijk zijn. Het kan ongepast voelen om blij te zijn met de zwangerschap of geboorte, of om over je eigen kind te praten, terwijl de andere collega net een groot verlies heeft geleden.
5. Bespreek hoe om te gaan met moeilijke situaties. De medewerker kan zich eenzaam voelen als collega’s hem vermijden. Een gesprek kan helpen om begrip voor elkaars gevoelens te creëren.
6. Denk in taken, niet in uren. Laat de medewerker op zijn eigen tempo werken. Pas zijn taken tijdelijk aan, zodat hij zijn zelfvertrouwen kan terugvinden.
7. Zorg voor een buddy. Koppel je medewerker met iemand die hem kan helpen als het haar te veel wordt. Iemand die samen met haar kan wandelen, koffie kan drinken of werk kan overnemen op momenten dat je medewerker het zwaar heeft. Je kunt ook zelf deze rol op je nemen.
8. Geef ruimte om het werk (tijdelijk) te onderbreken . Zorg ervoor dat de medewerker (even) kan stoppen met werken als zij emotioneel is of het moeilijk heeft.
9. Bied ondersteuning en flexibiliteit. Zorg voor de medewerker en geef hem de ruimte die zij nodig heeft in moeilijke tijden. Het is goed mogelijk dat je medewerker slecht slaapt door het verlies van haar kind. Laat haar bijvoorbeeld een uur later beginnen als zij niet goed heeft geslapen, of geef haar een vrije dag. Soms kan het verdriet weer heel sterk zijn. Geef haar dan de kans om thuis te werken, naar huis te gaan, even te stoppen met werken of thuis te blijven.
10. Rouwen gaat niet altijd gelijkmatig en in een rechte lijn. Vaak merken we dat als een werknemer echt beseft dat zij haar kind is verloren, zij tijdelijk (weer) minder goed gaat met functioneren. Dit is geen disfunctioneren, maar een normaal gevolg van het rouwproces.
11. Evalueer regelmatig. Vraag de medewerker hoe het gaat en hoe zij de afgelopen tijd heeft ervaren. Bespreek afspraken en taken en maak nieuwe afspraken indien nodig.
12. Noteer belangrijke data. Vraag naar de uitgerekende dag, sterfdag en geboortedag en noteer deze. Op deze dagen kan het verdriet extra sterk zijn. Geef haar vrij en/ of stuur een bloemetje of kaartje.
13. Bied rouwverlof aan. De medewerker kan verlof nodig hebben voor belangrijke momenten, zoals het ophalen van de as of speciale dagen zoals de 1e verjaardag na het overlijden.
14. Rouw is geen ziekte, maar kan wel zo voelen. Begrip, steun en begeleiding heeft je medewerker nodig om het werk weer op te kunnen pakken. Gebrek aan begrip, steun en begeleiding kan ervoor zorgen dat je medewerker langer thuisblijft.
15. Iedereen rouwt op zijn eigen manier. Respecteer hoe je medewerker omgaat met het verlies. Er is geen goede of foute manier. Laat je eigen ervaringen en ideeën los. Begrip en steun zijn de beste manieren om je medewerker te helpen in haar rouw.
16. Zoek hulp van professionals. Het terugkeren naar werk na het verlies van een kind vraagt om speciale kennis. Laat je ondersteunen door een re-integratiecoach die gespecialiseerd is in rouw en verlies of rouwcoach.
“Na het overlijden van mijn eerste kind kreeg ik een boeket bloemen van het werk. Twee collega’s hebben mij gebeld maar verder hoorde ik niets. Een week na de uitvaart, belde ik mijn manager om hem bij te praten. Mijn manager vroeg niet hoe het met mij ging maar vroeg wanneer ik weer kwam werken.
Ik vertelde hem dat de muren op mij afkwamen en dat ik snel wilde beginnen. Omdat ik nog maar net was bevallen en te maken had met een groot verlies, adviseerde mijn bedrijfsarts mij om eerst even een week met ‘vakantie’ te gaan. Om te herstellen en alles op een rijtje te zetten.
Ik volgde het advies op en vertelde mijn manager dat ik één week later dan afgesproken zou beginnen en waarom. Ondanks het advies van de bedrijfsarts, werd de ‘vakantie’ afgeschreven van mijn verloftegoed.
De dag dat ik weer zou starten, had ik eerst een afspraak met mijn manager. Na dit gesprek zou ik een afspraak hebben met het team. Toen ik op mijn werk kwam, zag ik mijn manager in de gang. Hij groette en zei terloops dat onze afspraak niet doorging. Hij had een belangrijke afspraak. Ik moest me maar even laten bijpraten en dan kon ik weer beginnen.
Verbouwereerd liep ik naar de afdeling. Daar aangekomen, bleek niemand op de hoogte te zijn van mijn komst. Ik werd bijgepraat en hervatte mijn werkzaamheden. Wat voelde ik mij ellendig en eenzaam.
Het werken ging moeizaam. Ik kon mij moeilijk concentreren en het verdriet overviel mij meer dan eens. De weken verstreken. Mijn manager vroeg geen enkele keer hoe het met mij ging. Mijn collega’s toonden wel interesse maar hadden het eigenlijk te druk om tijd voor mij vrij te maken.
Op een gegeven moment vroeg mijn manager eindelijk eens: hoe gaat het? Ik begon te praten maar mijn verhaal werd abrupt afgebroken. Hierin was hij niet geïnteresseerd. Hij wilde weten wanneer ik weer volledig zou werken. Door mijn afwezigheid waren mijn collega’s overbelast.
Ik vertelde hem dat ik alweer fulltime werkte maar dat het werken wel moeizaam ging. Hierop zei hij: je functioneert inderdaad niet en je hebt het aan je collega’s te danken dat je contract is verlengd. Ik kreeg er extra taken bij om mijn collega’s te ontlasten.
Helaas verloor ik een jaar later mijn zoon. De dag na de uitvaart belde mijn manager om te zeggen dat ik tot einde contract niet meer welkom was op het werk.
Na het overlijden van mijn baby’s heb ik totaal geen steun ervaren van mijn werkgever. Ik voelde geen medeleven voor het verlies en kreeg geen steun bij mijn werkhervatting. Het gebrek aan steun en begrip van met name mijn manager maakte het verlies van mijn kinderen nog veel ingrijpender
Voor mijn man was het al niet anders. Zijn werkgever gaf hem niet eens vrij voor de uitvaart. Zelfs de bevalling werd van zijn verlofuren afgeschreven. Er werd totaal geen aandacht geschonken aan het verlies. Ondanks dat wij een kaart hadden gestuurd, was niemand op de hoogte gesteld van het overlijden van onze dochter. Toen iemand op een gegeven moment vroeg wanneer ik ook alweer was uitgerekend, werd het pijnlijk duidelijk dat werkelijk niemand op de hoogte was. Toen pas snapte mijn man waarom niemand er ooit aandacht aan had geschonken.
Toen ons tweede kind overleed, had hij een andere werkgever. Deze ging heel anders om met de situatie. Mijn man kreeg alle tijd en ruimte om het verlies een plek in zijn leven te geven. Zijn rooster werd aangepast en hij kreeg tijdelijk een andere functie. Een functie met minder verantwoordelijkheden. In overleg breidde hij zijn taken en verantwoordelijkheden uit.
Ook was iedereen binnen de organisatie op de hoogte gesteld van het overlijden van onze zoon. Niet alleen binnen de vestiging waar hij werkte maar binnen de hele organisatie. Leveranciers incluis. De steun, begrip en hulp zorgde ervoor dat mijn man weer snel functioneerde als vanouds. Ook hielp het hem om weer perspectief te zien.
Zowel mijn man als ik begrijpen hoe lastig het voor onze werkgevers en collega’s moet zijn geweest om ons te helpen tijdens onze rouwreis. De manier waarop iemand rouwt is namelijk heel persoonlijk. Toch ben ik ervan overtuigd dat ik sneller was hersteld en niet in de WIA was beland wanneer ik steun en begrip van mijn werkgever had gehad.” (L.N.)
Rouw in het algemeen – nog even dit
Veel werkgevers begrijpen niet goed wat verlies en rouw met mensen doen en hoe vaak dit voorkomt. Rouw kan op verschillende manieren voorkomen. Dit artikel richt zich vooral op het ondersteunen van een medewerker die een kind of baby heeft verloren, maar de tips zijn ook nuttig voor andere soorten rouw, zoals het verlies van een partner, ouder, broer of zus, gezondheid, functie of collega.
Iedereen ervaart in zijn leven meerdere verliezen. Niet elk verlies is even zwaar, maar elk verlies heeft wel invloed. Het brengt verdriet en rouw met zich mee en kan het functioneren en de gezondheid van een medewerker beïnvloeden. Verlies en rouw zijn sterk verbonden met werk en komen vaak voor in organisaties. Slechte begeleiding en weinig steun kunnen grote gevolgen hebben, zowel financieel als emotioneel.
Een werknemer is gemiddeld vijf maanden afwezig na het verlies van een dierbare. En 42% van de werknemers meldt zich na korte tijd weer ziek, omdat ze te onvoldoende de tijd hebben genomen om te rouwen. Slechte begeleiding en onbegrip leiden tot hogere ziekteverzuimcijfers, meer verloop van personeel, een slechter imago en een lagere klanttevredenheid.
Met goede begeleiding, steun en begrip van de werkgever kan het verdriet voor zowel de medewerker als de organisatie minder zwaar zijn. Helaas hebben veel organisaties nog geen beleid voor dit onderwerp. Het is opvallend dat er in managementopleidingen geen aandacht is voor het omgaan met verlies. En het is net zo opvallend dat er geen wettelijke regels zijn rondom rouw – en verlies.
Hieronder vind je drie waardevolle tips die je als werkgever kunnen helpen bij rouw op de werkvloer.
1. Zorg dat je beschikt over een rouwprotocol. Een rouwprotocol helpt jou als werkgever om beslissingen te nemen en taken uit te voeren als een werknemer of jijzelf te maken krijgt met verlies en rouw. Je kunt je bij het opstellen laten begeleiden en/ of adviseren door professionals
2. Laat jezelf en je medewerkers trainen in het omgaan met rouw- en verlies. Training helpt jullie te begrijpen hoe je een rouwende medewerker kunt steunen en begeleiden. Er zijn diverse trainingsbureaus of trainers gespecialiseerd in dit onderwerp.
3. Maak gebruik van waardevolle en handige tips. Kijk naar de tips in dit artikel. Je kunt ook informatie vinden bij het CNV. Zij hebben een boekje gemaakt met praktische adviezen voor werkgevers en leidinggevenden over rouw op het werk. Je vindt het boekje hier.
Bronvermelding
CNV (z.d.). Rouw op de werkvloer. Geraadpleegd op 3 april 2025 van https://www.cnv.nl/dossiers/rouw-op-de-werkvloer/
Dela (z.d.) Overlijden van een collega? Zo ga je ermee om. Geraadpleegd 3 april 2025 https://www.dela.be/nl/uitvaart-verzorgen/na-de-uitvaart/rouwen-op-het-werk#:~:text=Terug%20op%20de%20werkvloer,heropstart%2Dgesprek’%20te%20organiseren.&text=Zorg%20voor%20een%20warme%20omgeving,werkhervatting%20wekelijks%20hoe%20het%20gaat.
Keirse, M (2020). Helpen bij verlies en verdriet. Een gids voor het gezin en de hulpverlener. (10e druk volledig nieuwe ed.). België, Tielt: Lannoo
Nuijen, L. (2022) Je bent je kindje verloren…Hoe nu verder? Een boek met tips en inzichten die jou (en je naasten) verder helpen. Mijn bestseller
Rijksoverheid (z.d.) Welke soorten verlof zijn er? Geraadpleegd 3 april 2025 van https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/arbeidsovereenkomst-en-cao/vraag-en-antwoord/welke-soorten-verlof-zijn-er
Stichting Rouwkost (z.d.) Rouw op de werkvloer. Geraadpleegd 3 april 2025 van https://rouwkost.nl/kennis/alles-over-rouw-op-de-werkvloer/
Stille Levens | Kenniscentrum babysterfte (z.d.) Hoe moet ik nu weer aan de slag? Geraadpleegd van https://www.stillelevens.nl/informatie/brochures/
Steunpunt Nova, verloren verwachting (z.d.) Weer aan het werk. Geraadpleegd 3 april 2025 van https://steunpuntnova.nl/weer-aan-het-werk/
UWV (z.d.) Verlofregelingen: Wet arbeid en zorg (WAZO). Geraadpleegd 3 april 2025 van https://www.uwv.nl/nl/wazo
WV (z.d.) Zwangerschaps- en bevallingsuitkering. Geraadpleegd 3 april 2025 van https://www.uwv.nl/nl/zwangerschapsverlof-bevallingsverlof
Beeldgebruik
We hebben er alles aan gedaan om de juiste bronnen te achterhalen. Mocht je menen rechten te hebben op stukken die wij heb gepubliceerd, neem dan contact met ons op, dan regelen we het alsnog.