Ik ben bevallen. Maar mijn buik is nog dik. Ik heb geen conditie en heb moeite met het ophouden van mijn plas. Ik ben bevallen maar heb een lege wieg.
Ik sta voor de spiegel en huil. Ik had mij opgegeven voor een Moederfit cursus. Het vervolg op ZwangerFit. Samen met moeders uit mijn groep zouden we weer ‘back in shape’ komen. Voor ons geen uitgezakt en lusteloos lijf. We zijn allemaal moeder geworden. Zij mogen hun kind zien opgroeien. Ik niet.
De zwangerschap en de bevalling hebben hun sporen nagelaten. Ik ben moe, futloos en de minste inspanning kost mij energie. Ik zou er goed aan doen om een cursus te volgen. Maar ik wil niet onder ‘blije mamma’s’ zijn. Ik kan het niet aan.
En toch voel ik aan alles dat mijn lijf moet herstellen.

Ik zoek naar een cursus mammafit voor moeders die hun baby zijn verloren
Ik open mijn laptop en speur het internet af op zoek naar een geschikte cursus. Een cursus of training voor pas bevallen moeders. Maar dan wel voor moeders zoals ik. Van wie het baby’tje is overleden.
Ik zoek mij suf maar vind niks.
Ik kan mij niet voorstellen dat ik de enige mamma ben die haar baby’tje is verloren. Maar waar ik ook op zoek. Welke zoekterm ik ook intyp, het resultaat is nul.
Ten einde raad vraag ik mijn trainer van de ZwangerFit cursus of hij weet waar ik terecht kan. Helaas weet hij ook niks. Omdat hij snapt dat ik niet tussen blije mamma’s wil trainen, biedt hij aan om mij een-op-een te trainen.
Er zijn geen cursussen voor pas bevallen moeders van een sterrenkindje
Ik blijk niet de enige moeder. Van lotgenoten begrijp ik en ook van mijn cliënten begrijp ik dat zij ook een dergelijke cursus hebben gemist. Hierdoor duurde het fysieke herstel nagenoeg langer.
Rouwen is een mentaal, fysiek en psychosociaal proces
Helaas is rouwen niet alleen een mentaal proces. Rouwen is ook een fysiek en een psychosociaal proces. Het verlies van je baby is een bio-psycho-sociale ervaring (Otto, 2016) die invloed heeft op alle facetten van je leven:
- je relaties
- je fysieke en mentale gezondheid
- je welzijn
- je functioneren
Deze facetten zijn met elkaar verbonden en beïnvloeden elkaar (Otto, 2016). Je zal op al deze onderdelen moeten herstellen. Omdat ze elkaar kunnen versterken, zal herstel op het ene gebied ook goed zijn voor een ander gebied. Als je sport, train je zowel je lichaam als je geest. Als je slaapt, geef je, je lichaam en geest rust.
Een zwangerschap en bevalling hebben een grote impact op iemands leven. En helemaal als je je kindje verliest
Een zwangerschap en bevalling hebben veel invloed op het lichaam en de geest van een vrouw. Maar wat als je dan ook je baby verliest? Waarom moet je dan zoveel pijn ervaren om uiteindelijk met lege handen naar huis te gaan?
Een (pas bevallen) moeder die haar baby verliest, moet niet alleen herstellen van de zwangerschap en bevalling, maar ook van het verlies.
Naast lichamelijk en geestelijk herstel moet ze ook rouwen. Rouwbegeleiding voor moeders die hun kindje zijn verloren tijdens de zwangerschap of rond de bevalling zou niet alleen moeten bestaan uit psychologische en sociale steun. Voor deze moeders zou er specifieke fysieke nazorg moeten zijn.
Herken je dit? Ik ben heel benieuwd naar jullie ervaringen. En ik ben ook heel benieuwd of er fysiotherapeuten, Cesar therapeuten, Mensendieck therapeuten zijn die deze specifieke nazorg wel bieden.
Bronvermelding
Nuijen, L. (2022). Je bent je kindje verloren… hoe nu verder? Een boek met tips en inzichten die jou (en je naasten) verder helpen. Nederland, Mijn Bestseller
Otto, I. (2021). Een miskraam. En nu? 7 inzichten die je verder helpen. [E-boek], Ede, Nederland: Praktijk Janna. Geraadpleegd op 22 juni 2021, van https://www.praktijkjanna.nl/een-miskraam-en-nu-7-inzichten-die-je-verder-helpen/
Beeldgebruik
We hebben er alles aan gedaan om de juiste bronnen te achterhalen. Mocht je menen rechten te hebben op stukken die wij heb gepubliceerd, neem dan contact met ons op, dan regelen we het alsnog.